A vállalati digitalizáció nem technológia, hanem nyitottság kérdése

A digitalizáció és a mesterséges intelligencia (MI) térhódítása már nem kérdés, hanem tény. Ezek az új technológiai vívmányok az üzleti világ minden szegmensére hatással vannak, és alapvetően átalakítják a munkafolyamatokat. A Profession.hu oldalon megtekinthető ‘Backstage podcast’ legújabb része körbejárja a digitalizáció és a mesterséges intelligencia hatásait mind a munkáltatói, mind a munkavállalói oldalon.

Az MI egyik kulcsfontosságú szerepe az, hogy a felhalmozott, inaktív információkat hatékonyan kezeli és előhívja, amikor szükség van rájuk. Ezt a funkciót vállalati szinten is alkalmazhatják, például korábbi dokumentumok, fájlok vagy a munkakörökkel kapcsolatos tudás tárolására. Ezáltal a munkavállalók tudása könnyebben bővíthető és támogatható. Azonban felmerül a kérdés, hogy elveszi-e a munkát az MI? Valószínű, hogy bizonyos munkakörök részben vagy teljesen ki lesznek váltva az MI által. Ez különösen a szellemi munkát végző újoncokat érintheti. De a válasz az, hogy az MI segítségével a pályakezdők könnyebben és gyorsabban tanulhatnak meg új feladatokat, még tapasztalat hiányában is.

Horváth János, a Profession.hu mesterséges intelligencia-szakértője szerint az MI segítségével a tapasztalatlan munkavállalók hatékonyabban láthatják el a szenior pozíciókban elvárt feladatokat is. Az MI segítségével a monoton és egyszerűbb feladatok is könnyedén elvégezhetőek, és akár a bonyolultabb feladatokban is segíthet.

Ahogy az MI alapú szolgáltatások terjednek és fejlődnek, egyre több cég nyit az MI felé. Az MI használata olyan versenyelőnyt jelenthet, amelyet a versenytársak nehezen ellensúlyozhatnak. Ezért minden vállalatnak érdemes átgondolnia, mely feladatok digitalizálhatóak és automatizálhatóak. Fontos azonban megérteni, hogy a digitalizáció nem csak az MI-ről szól. Az első lépés a feladatok definiálása, majd azok digitalizálása, amelyek a legnagyobb megtérülést hozzák. Ehhez nem feltétlenül kell az MI-t használni. Az eredmények pedig nemcsak hatékonyabb folyamatokat eredményezhetnek, hanem új területek felé is nyithatnak a vállalatoknak.

A digitalizáció hatékonyabb és olcsóbb alternatívát kínál a hagyományos ügymenetekhez képest. Az, hogy egy cég mennyire mer vállalkozni a digitalizációra, nem csak a technológiától függ, hanem a vállalatvezetők nyitottságától és a céges kultúrától is. Az MI és a digitalizáció átalakítja a munkahelyeket és a munkavégzés módját, de az emberi intelligencia és kreativitás még mindig nélkülözhetetlenek az innovációhoz és a versenyképességhez. Azok a vállalatok, amelyek felismerik és kihasználják az MI és a digitalizáció előnyeit, versenyelőnyre tehetnek szert a változó üzleti környezetben.

Oszd meg másokkal!