Már a HR-t is elérte a digitalizáció

A HR munkatársak stratégiai partnerként való szerepének fejlesztéséhez fontos lépés az adminisztratív terhek csökkentése, hogy több idő és energia maradjon a humán feladatokra. Ebben a digitalizáció és a kiszervezés is segítséget nyújthat. Összegyűjtöttük az érveket és ellenérveket, és azt is áttekintettük, hogy az informatika milyen lehetőségeket kínál a papírmunka megkönnyítésére.

Az innováció már a bérszámfejtés területén is jelen van. A számítógépes programok segítségével az adminisztratív feladatok egyszerűsödnek, kevesebb hibalehetősége van, és a folyamatok gyorsabbá, pontosabbá és kiszámíthatóbbá válnak. Mindez hozzájárulhat a munkavállalók elégedettségéhez, és jelentős pénzügyi megtakarítást is eredményezhet az élőmunka csökkenése révén.

A bérszámfejtéssel együtt digitalizálhatók és rendszerben kezelhetők a személyügyi nyilvántartás, a javadalmazás és a munkaidő-kezelés területei is. Ez lehetővé teszi a munkavállalók számára a gyorsabb hozzáférést az információkhoz, ami javíthatja a cég teljes működését és professzionálisabbá teheti azt. Az integrált megoldások további előnyöket kínálhatnak más területeken is, például a toborzás-kiválasztás, képzésmenedzsment, teljesítményértékelés és kommunikáció terén.

A digitalizáció során fontos a zökkenőmentes átállás tervezése, amely magában foglalja a munkaidő kezelését, az információáramlást, a változások kezelését és az együttműködési módokat. Az adatok pontos betöltése is elengedhetetlen a sikeres átálláshoz.

A digitalizáció lehetővé teszi egy vállalat számára, hogy saját IT-rendszerben üzemeltessen komplex HR-folyamatokat. Ez lehetővé teszi a folyamatok automatizálását és a papírmentes működést, ugyanakkor szakértő munkatársakat kell biztosítani hozzá. Példaként a BEKO Engineering Kft. saját IT-rendszerben végzi a bérszámfejtést, ami papírmentességet, adatbiztonságot és adminisztratív terhek csökkentését eredményezi.

A bérszámfejtés kiszervezése előnyös lehet, ha egy vállalkozásnak nincsenek megfelelő adminisztratív erőforrásai. Ez időtakarékos megoldás, amely más fontos tevékenységekre fordítható. Az outsourcing szolgáltató naprakész a jogszabályok ismeretében, így elkerülhetők a bírságok. Ezenkívül csökkentheti a bérköltségeket és megtakaríthatja az egyéb költségeket.

Az outsourcing hátrányai közé tartozhat a távolság miatt esetlegesen hosszabb válaszidő, valamint az elbocsátások, amelyekre sor kerülhet a kiszervezés miatt.

Oszd meg másokkal!